Min arbetsvardag

Parfym i vården

Det var nyligen ett inlägg i Facebook-gruppen Tandsköterskor i Sverige om parfym i vården, huruvida det är ok med lite parfym eller inte.

Alla människor ska vara välkomna till vården, och kunna vistas i vårdlokaler utan besvär. Så även de som arbetar i vården, givetvis. Därför ska det vara parfymfritt.

Annons

Vården – en trygg plats för alla

Många lider av allergier och astma. Du kan välja att lämna en butik med dofter som du reagerar på, men du kan inte välja bort vård du är i behov av, eller din arbetsplats. Vi inom vården har ett ansvar att skapa en plats som välkomnar alla på ett tryggt och säkert sätt.

De flesta känner såklart till detta och är superfina på att komma doftfria till jobbet. Jag har aldrig märkt att någon skulle ha parfym på min arbetsplats. Men jag har varit på andra ställen där det varit annorlunda.

Kan tala utifrån mig själv, jag har astma och jag tycker det är superjobbigt att vara inomhus med någon som har parfym. Vet inte exakt hur det funkar, ibland reagerar jag inte men andra gånger räcker en mycket svag doft för att jag ska få problem med andningen. På en annan arbetsplats hade flera personer starka parfymer, som främst satte sig i ytterjackor. Vi delade hall där alla jackor trängdes tillsammans under dagen. När jag åkte hem i bilen luktade min egen jacka av andras parfym och jag hade andningssvårigheter hela hemresan. Flyttade min jacka, men borde såklart ha sagt till…

Att kommentera någons doft kan kännas jobbigt

Jag borde sagt ifrån, men det är något svårt med att kommentera andras lukt om man vill säga något annat än hur ljuvligt personen doftar. Tycker det är riktigt jobbigt att behöva be någon att sluta med parfym för min skull, känner mig liksom besvärlig trots att jag inte borde behöva det. 

Doft och lukt är väldigt personligt och intimt. De flesta av oss har nog svårt för att tala om när någon inte luktar rosor. Det känns som personligt riktad kritik, fast det inte är det? Lite samma känns det för mig när jag reagerar på någons parfym, och jag blir obekväm med att påpeka att doften är ett problem för mig. När jag skriver ut det så här känns det jättefånigt, men kan ändå tänka mig att fler är obekväma med att kommentera andras doft?

Undvik parfym i vården. Tvätta dig med mild tvål.
Foto Johanna Ene

Tvål och mild deodorant = ♥

Är vi rena så luktar vi inte illa, trots lite svett. Men vi är lärda att tro att vi behöver dölja vår naturliga doft för att lukta gott. Tyvärr. Jag tvättar mig med tvål och vatten, använder endast deo och då en naturlig variant med väldigt mild doft.

Min man har fått sluta med konventionell deo då de för män alltid doftar väldigt starkt. Nu använder han samma sort som jag och jag har upptäckt hur gott han luktar när hans egen personliga doft kommer fram, istället för en syntetisk täckmantel av parfym. : )

Det bör vara självklart att vi inom vården undviker sådant som kan trigga någons allergi. I annat fall motarbetar vi vårt eget syfte.

Riktlinjer dofter i hälso- och sjukvård

Jag hittade dessa riktlinjer genom att googla på ”riktlinjer doft vgregion”. Byt ut ”vgregion” mot din region när du söker. Eller fråga din arbetsgivare.

(Vill du ha tips på giftfri deo som funkar för astmatiker, åtminstone för mig då, så hör av dig. Jag har testat måååånga, hehe.)

3 kommentarer

 1. Jag lider av neuroinflammatorisk sjukdom som är extremt känslig för lukter. Även parfym från deo, schampoo, tvål, krämer, tvättmedel innebär stora problem. Jag tycker också det är jättejobbigt att säga till att folk luktar, trots att jag är noga med att påpeka att de inte ska ta det personligt och att jag pga neuroinflammation har extremt bra luktsinne (att luktsinnet blir känsligare beror på att man har högre glutamat/lägre GABA, vilket ju förstärker alla nervsignaler). Man blir kränkt också. Om jag mot förmodan skulle bli bättre kommer jag aldrig använda en enda parfymerad produkt (vare sig för personlig hygien eller hushållet), med hänsyn till andra människor. Tycker det borde införas förbud mot parfym i produkter, fyller ju ingen funktion mer än lukt och orsakar problem för relativt många människor. Parabener borde också förbjudas. Även om myndigheterna inte ännu uppmärksammat hälsoproblemen med parabener (och alltid inväntar flera studier svart på vitt innan de agerar) kan jag bekräfta att det inte bara de är de långa parabenerna som är problem, även metyl- & etylparabener är dåliga (handlar inte bara om att de luktar utan tydligt skadliga för känsliga personer).

 2. Om jag säger så här. Sist jag var på vårdcentralen med ett av mina barn fick jag avbryta för att en hipstergubbe dränkt i parfym kom in i väntrummet. Jag bad att få sitta i ett annat rum och fick det, men de 1-2 minutrarna i samma rum var redan för mycket så det slutade med att mitt barn inte blev undersökt och att jag blev sängliggandes i flera timmar med migränlik huvudvärk. Jag har fått avbryta en tandundersökning för att tandläkaren hade nån parfym som påverkade mig, han blev skitarg och skrek att jag inbillade mig. Säkert en gång i månaden får jag överge min matkorg och springa till andra sidan affären för att en sån där stinkbomb är och handlar. Alla bussar man fått kliva av, alla tåg, det går som inte beskriva hur jobbigt det är. Jag har tom fått kliva av ett flygplan. Alla gånger man står i kö och någon sån där ställer sig bakom, då är det bara att gå därifrån och köa om senare, eller välja illamåande och huvudvärk i flera timmar. Flera gånger på restarurang har jag fått avbryta och gå ut mitt i middagen. Jag är inte ensam, jag vet fler som har samma problem bara i min egen bekantskskapskrets. Jag förstår inte varför detta parfymvansinne tolereras. Om folk bara fattade HUR sjuka vi blir som är känsliga mot dofter blir skulle de kanske tänka om, men det är så svårt att nå fram till de människorna. Det vanliga är att man blir hånad när man ber om lite överseende.

  Men jag blir oftast inte påverkad av någon med måttligt med parfym, men vissa personen är som helt galna och dränker sig i parfym. Av någon anledning är det i 9 fall av 10 män mellan 16 och 30.

  Det är helt sjukt att det inte är totalförbud i sjukvården.

  1. Jag förstår dig verkligen. Min reflektion är att vi har ungefär lika svårt att tala om för någon att de har för mycket parfym, som att tala om att de har dålig andedräkt. Det är något intimt och socialt obekvämt med att tala om andras lukter. På vår klinik vet jag att det påpekas om någon anställd skulle råka dofta starkt, vilket jag tycker är bra. Ibland känner man inte sin egen lukt och då måste man såklart få veta från andra hur det ligger till. 🙂
   Vi får la öva oss på att snacka med varandra om hur vi luktar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!