Parfym i vården

Det var nyligen ett inlägg i Facebook-gruppen Tandsköterskor i Sverige om parfym i vården, huruvida det är ok med lite parfym eller inte.

Alla människor ska vara välkomna till vården, och kunna vistas i vårdlokaler utan besvär. Så även de som arbetar i vården, givetvis. Därför ska det vara parfymfritt.

Vården – en trygg plats för alla

Många lider av allergier och astma. Du kan välja att lämna en butik med dofter som du reagerar på, men du kan inte välja bort vård du är i behov av, eller din arbetsplats. Vi inom vården har ett ansvar att skapa en plats som välkomnar alla på ett tryggt och säkert sätt.

De flesta känner såklart till detta och är superfina på att komma doftfria till jobbet. Jag har aldrig märkt att att någon skulle ha parfym på min arbetsplats. Men jag har varit på andra ställen där det varit annorlunda.

Kan tala utifrån mig själv, jag har astma och jag tycker det är superjobbigt att vara inomhus med någon som har parfym. Vet inte exakt hur det funkar, ibland reagerar jag inte men andra gånger räcker en mycket svag doft för att jag ska få problem med andningen. På en annan arbetsplats hade flera starka parfymer, som främst satte sig i ytterjackor. Vi delade hall där alla jackor trängdes tillsammans under dagen. När jag åkte hem i bilen luktade min egen jacka av andras parfym och jag hade andningssvårigheter hela hemresan. Flyttade min jacka, men borde såklart ha sagt till…

Att kommentera någons doft kan kännas jobbigt

Jag borde sagt ifrån, men det är något svårt med att kommentera andras lukt om man vill säga något annat än hur ljuvligt någon doftar. Tycker det är riktigt jobbigt att behöva be någon att sluta med parfym för min skull, känner mig liksom besvärlig trots att jag inte borde behöva det. 

Doft och lukt är något väldigt personligt och intimt. De flesta av oss har nog svårt för att tala om när någon inte luktar rosor. Det känns som personligt riktad kritik, fast det inte är det? Lite samma känns det för mig när jag reagerar på någons parfym, och jag blir obekväm med att påpeka att doften är ett problem för mig. När jag skriver ut det så här känns det jättefånigt, men kan ändå tänka mig att fler är obekväma med att kommentera andras doft?

Undvik parfym i vården. Tvätta dig med mild tvål.
Foto Johanna Ene

Tvål och mild deodorant = ♥

Är vi rena så luktar vi inte illa, trots lite svett. Men vi är lärda att tro att vi behöver dölja vår naturliga doft för att lukta gott. Tyvärr. Jag tvättar mig med tvål och vatten, använder endast deo och då en naturlig variant med väldigt mild doft.

Min man har fått sluta med konventionell deo då de för män alltid doftar väldigt starkt. Nu använder han samma sort som jag och jag har upptäckt hur gott han luktar när hans egen personliga doft kommer fram, istället för en syntetisk täckmantel av parfym. : )

Det bör vara självklart att vi inom vården undviker sådant som kan trigga någons allergi. I annat fall motarbetar vi vårt eget syfte.

Riktlinjer dofter i hälso- och sjukvård

Jag hittade dessa riktlinjer genom att googla på ”riktlinjer doft vgregion”. Byt ut ”vgregion” mot din region när du söker. Eller fråga din arbetsgivare.

(Vill du ha tips på giftfri deo som funkar för astmatiker, åtminstone för mig då, så hör av dig. Jag har testat måååånga, hehe.)

Dela inlägget

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

ANNONS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg