Min arbetsvardag Profylax

PROPHYflex, en sandstorm

Nu har jag testat den, vår nya ”leksak” PROPHYflex. Med den blästrar man tänderna med pulver och vatten för att få bort missfärgningar. Läste noga igenom bruksanvisningen innan, vad är det med författare till bruksanvisningar och deras förmåga att få allt att låta sjukt komplicerat? Jag kastar oftast de skrivna anvisningarna åt skogen och trycker på alla knappar, vrider, drar och petar tills jag kommit underfund med den nya mackapären i min hand. Men den metoden kändes inte helt säker på arbetsplatsen trots allt, haha.

prophyflex

Nya prylar kommer sällan ensamma. Tillverkaren ser för det mesta till att påpeka i den skrivna informationen att du behöver både ditten och datten av tillbehör från samma tillverkare för att underverket ska utföra bästa möjliga magi. Det roliga är ju att för det mesta behövs det inte alls, och det går bra med vanliga billiga vardagslösningar du redan har. Men det tjänar man ju inga pengar på!

Nu till mitt första försök på min man som snällt ställde upp. Påminde honom ett par dagar innan om vad som komma skulle och till svar fick jag en låååång suck från avgrundsjupet inom honom! Men man ska stötta varandras karriärer. ;)

PROPHYflexen var inte svårt att sätta ihop och få igång. In med pulver bak, sprut fram. Dock tyckte jag att den var väldigt klumpig och otymplig att arbeta med. Baktung som den är tyckte jag det var svårt att hålla den stadigt och rikta den rätt med en hand och samtidigt hålla sugen med den andra. Hur är det tänkt att man ska hålla undan läppar och kind utan en tredje hand? Eller är det tänkt att man föser undan dem med munstycket på PROPHYflex? Eftersom den här behandlingen är något vi tandsköterskor kan göra själva och då saknar egen assistans känns denna apparat väldigt osmidig. Eller är det bara jag som är osmidig? Behöver verkligen tips angående detta!

Patientens reaktion var att det kändes som att ha en sandstorm i munnen med smak av salt och en touch av mint på det. Råkade jag komma på tandköttet sved det men annars kändes det helt ok. Jag hade blivit förvarnad om att man kunde få en patient täckt i pulver så skyddsglasögon var på, men pulverlavinen uteblev till min stora besvikelse och han blev endast lite dammig! Dålig sprutt på blästern helt klart. Nu hade patienten inte några direkta missfärgningar eller beläggningar att få bort sen innan, men det kändes väldigt rent åtminstone.

Jag är inte jätteimponerad över detta mitt första försök, hoppas kunna håva in råd och rön från er tandsköterskor där ute inför nästa sandstorm!

 

No Comments

    Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.