DebattTillsammans är vi starka

Vad önskar DU för 2015?!

Nytt år, nya möjligheter. Det är vad de flesta av oss hoppas på, men hur öppnar vi upp för våra önskningar så att vi kan arbeta för att de ska bli verklighet? Först måste vi veta vad vi önskar oss.

Jag vill börja året med att skriva något tillsammans med alla er tandsköterskor där ute i landet! Min tanke är att jag formulerar en text och ni bidrar med innehållet. Vi skapar ett upprop med vad vi önskar inför 2015. Frågan jag vill att ni besvarar är:

Annons

Vad önskar du för din arbetsplats/ditt yrke under år 2015?

Alla tankar är välkomna! Men skriver du ”högre lön” så utveckla det gärna med hur och varför. Alla vill självklart ha högre lön. 🙂
Du kommer vara helt anonym i min text, som jag hoppas kunna publicera i mitt bloggfönster på Dental24 där vi har väldigt många läsare från hela tandvården. En bra chans att få våra åsikter ut i ljuset. Detta bygger givetvis på att ni tycker om idén och vill vara med.

Maila era tankar till:

johanna.ene@tandskoterskan.net

Jag lovar att alla mail stannar hos mig och att absolut ingen annan kommer få tillgång till dem.

DEADLINE: Söndag 18/1

dental tshirt

12 kommentarer

  1. Klicka på bilden så länkas du vidare till sidan som säljer den. Jag har ingen aning om det är en seriös eller bra sida.

  1. Jag vill absolut inte ha en legitimation. Den höjer inte lönen per definition, en legitimation är nödvändigtvis inte bevis för något alls, men ett redskap för storebror att peka med hela handen och säga att nu är ansvaret DITT. Jag är väldigt glad att jag inte har det tunga stora ansvar som t ex tandläkaren har. Begår du ett misstag kan din leg dras in och du står utan jobb och yrke. Se på förskolelärarna som nu är legitimerade. Vad jag hör från dem har de knappast fått det bättre, bara högre krav, mer ansvar och mer pappersarbete. De värderas inte högre än tidigare och skolverket pekar på legitimationen och säger att nu är det ERT ansvar att allt fungerar, inte vårt. Skönt för storebror. Det låter fint att vara legitimerad men jag tror inte på det tyvärr.

 1. Har jobbat deltid i vården som undersköterska i 25 år. Har tyckt vi varit underbetalda i det jobbet men fick en chock när jag fick veta tsk lön! Läser nu till tandsköterska och kommer gå ner mellan 4000-7000kr per månad beroende på blivande arbetsplats. Vad är skillnaden?. Att jobba med hela människan, kroppen, munnen ,öron etc. Det är ett skämt med så låga löner. Nä tur man ändå har tagit tjänstledigt för jag kommer nog ta mig en funderare om man ska börja jobba som tsk innan lönerna gått upp. Tråkigt att behöva tänka så. Tsk kommer bli bristvara. Vi ska jobba tillsammans för det här!!! Ge oss HÖGRE LÖN. Värdera oss ordentligt för det jobb vi gör.

  1. Då vet jag inte inom vilken vård du jobbat , men jag är utbildad uska & tandsköterska och jobbade heltid inom vården, men fick sen ett heltidsjobb som tska på privatklinik och har 3000kr mer i lön nu än som uska, och nu jobbar jag aldrih kväll, aldrig delad tur- aldrig helg. Så inom vilken vård du jobbar som tjänsr så mycke är väldigt ovanligt

 2. Jag trivs inte alls på mitt jobb som lokalvårdare på ett gym. Så min önskan är att hitta ett nytt jobb alt börja plugga till tandsköterska. Men får nog skjuta på det då jag väntar barn.

 3. Jag pluggar också till tsk och har tvekat många gånger, haft otrolig ångest och vart på väg att hoppa av utbildningen.

  Mina föräldrar är inga höginkomsttagare och redan som liten visste jag att vi hade det dåligt ställt. Jag var så väl medveten om detta och jag ser framför mig hur mina barn (har inga än) kommer ha det likadant. När jag var liten var min högsta dröm att få åka till Disneyland, det var några i min klass som hade åkt dit och jag var så avundsjuk på dem. Varje gång jag såg en Disneyfilm så kom ju en reklam upp med Disneyland Paris och jag önskade sååå att få åka dit. Men jag visste hur det låg till med ekonomin så jag sa inte ens något till mina föräldrar. På mina födelsedagar önskade jag mig aldrig något dyrt och redan när jag var 10 år sa jag vad jag önskade mig och precis vad det kostade, oftast under 100 kr och uppmärksammade om det var på rea. Jag hade stenkoll på pengar och kände att vi inte ska slösa pengar på mig utan vi måste ha pengar till mat och bensin så mamma och pappa kan köra till jobbet.

  Och vad gör jag då.. Hoppar på en utbildning som ger mig en ingångslön på 17 500 innan skatt. Alltså ca 13 400 kr.

  Vi planerar barn. Tänk om det tar slut och jag står här med två barn och en hyra på 7000. Det är ju inte klokt. Man kommer ju inte kunna vabba eller vara hemma när man är sjuk för då får man ju ännu mindre. Hur ska man klara sig? Hur klarar sig alla andra tsk:or??? Hur ska jag kunna ge mina barn det bästa med den lönen. Visst pengar är inte allt och det vet vi alla. Kärlek är det bästa man kan ge.Men barn växer, de behöver nya stövlar, skor, vinterkläder osv . Och mitt i allt går tvättmaskin eller bilen sönder!! Då gäller det att ha sparat och ha en buffert för annars är det kört. Samma om man blir sjukskriven en längre tid . Hur ska man klara sig? En heltid som tsk och jobba extra på helgerna/nätterna eller?

  Nej nu får jag ångest igen.
  Ni som är tsk:or får gärna säga några peppade, härliga ord som får mig att sluta tveka!

  Pengar är inte allt, men jag vill inte att pengar ska vara ett problem eller något jag behöver oroa mig för. .. Speciellt när jag växt upp i ett hem där pengar alltid varit ett orosmoln. Jag vill ge mina barn mer.

 4. Som du säger, högre lön. Jag studerar för tillfället till tsk, jag valde det för att jag ser att det är ett väldigt intressant jobb men stor möjlighet att utvecklas och jag vet att lönen inte är bra så valde jag detta yrke. Det märks att bristen på tsk blir större och större men jag tror inte att många gör som jag, bara väljer arbete efter intresse utan msn vill även ha en slant för sitt slit. Det pratas om att göra tsk yrket attraktivt vilket jag anser lönen skulle göra. Attraktivt om msn ser till uppgifterna och utveckling så är det inga fel men lönefrågan släppar. Man tar hand om människor, utsatta, sjuk, rädda, glada, arg, intressanta alla sorters människor. Vi utsätter oss för risker när vi behandlar en del patienter, sjukdomar hot osv. Men får inte betalt i pengar för allt vi gör för våra patienter men som tur är i får vi betalt i uppskattning, men det är inte alltid allt men ändå så viktigt. Jag sa upp mig från ett fast jobb på 35 timmar för att plugga, min lön kommer sjunka men minst 3500:- i månaden plus studieskulder och att jag ska jobba heltid( mitt förra jobb var utan utbildning). Det är ju inte rimligt att tjäna bättre på ett jobb utan utbildning och färre timmar jämfört att jobba som tsk med utbildning och ta hand om människor.För mig var det värt det då jag så gärna ville detta, men för att fler ska vilja fullt ut måste yrket bli attraktivare genom en löneökning! Tack för en bra blogg och bra initiativ:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!