Allmänt

Yrkesstolthet inför årsmötet!

Just nu sitter jag på ett kafé och funderar, medan jag väntar på att gå på Tandsköterskeförbundets lokala årsmöte här i Göteborg. Jag funderar över nutiden och framtiden, hur jag önskar att min yrkessituation ska vara. Funderar ni också på sådant? Till exempel hoppas jag att yrkesstoltheten ska blomstra bland oss och statusen på yrket höjas i så väl våra som andras ögon. Min chef berättade att när han började som tandläkare hade man stor respekt för tandsköterskorna och deras kunskap, samt pondus! Det var damer som kunde sin sak och som man lyssnade på. Vad är det som har förändrats egentligen? Jag var inte med då, jag har ju ingen aning.

Det här med yrkesstolthet känns som något allmänt urvattnat idag. Inte bara när det gäller oss sköterskor, utan i de flesta yrken. Jag hör från många äldre hantverkare att det är svårt att hitta ung arbetskraft idag, som har viljan att faktiskt arbeta och visa ett genuint engagemang för arbetet. Antingen har man ett jobb som ”bara är ett jobb”, eller så ska man vara akademiker. Men jag då? Jag är faktiskt stolt över att jag genomgått en yrkesutbildning och att jag utför ett bra arbete och engagerar mig i det lite mer än jag orkar med ibland. Och så får jag en känsla av att det är lite småfult att känna så. Jävla svenska jantelag. Eller är det så läget ligger just nu, det är bara ett jobb och vem som helst kan göra det du gör? Jag vägrar känna så. Vi ska vägra känna så, vi som sliter med hjärtat i handen!

Annons

Något som är väldigt roligt är att diskussionerna kring vårt yrke kommit igång i sociala medier, bland annat. Jag har länge känt att det varit svårt att få gensvar eller locka fram andras åsikter, men nu finns det flera diskussionstrådar som glöder av liv och engagemang! Ni som tar bladet från munnen, engagerar er och visar er, vad bra ni är! På bara ett par dagar har det genererat fler medlemmar till Tandsköterskeförbundet t ex. Det är åtminstone lite socker på citronen, då jag hörde igår att vi endast verkar bli sju (SJU!!!!) stycken på Göteborgs årsmöte ikväll. 10 000 tandsköterskor i landet, många av dem i storstäderna, och så sju på vårt förbunds årsmöte. Vi kan väl för farao bättre? 🙂

Tandsköterskan Johanna

P.S. Läs mina senaste tankar om Tandvårdsbiträden på Dental24:
Dental24 – Varför utbilda oss tandsköterskor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!