Min arbetsvardag

Att tillverka blekskenor

Tidigt en Måndag morgon startar veckan med att jag råkar knäcka en gipsmodell för blekskenor jag jobbar på. Då är det skönt att vara först och ensam på praktiken så att jag kan vråla ”FFF****N!” i lugn och ro. Vad vore vi utan superlim! :)

gipsmodeller för blekskenor

För att göra sådana här blekskenor behöver jag först ta avtryck på patientens tänder med alginat (avtrycksmassa av alger). Sedan gjuter jag gipsformarna som ni ser ovan. Det är riktigt roligt och ganska kladdigt (därav det roliga givetvis)! Det jag tycker är svårast är att lura ut gipsmodellen ur alginatavtrycket när det stelnat, utan att ha sönder det. Sedan ta bort överflöd med en liten tång, och det var självklart då jag lyckades knäcka modellen. Såg förmodligen ut som en väldigt grinig femåring som tappat glassen i en lerpöl just då.
Med en apparat värms tunna vinylplattor tills de börjar smälta och sedan trycks de på modellen som ligger över en vacuumsug. Det för ett himla väsen och är himla kul! Skenorna klipps till så att de följer tandraden. Ni ser att fronten på tänderna är blålackerad, det är för att göra ett litet mellanrum där blekgelen ska få plats.

Jag har faktiskt aldrig blekt mina tänder och är egentligen ingen förespråkare av det. Men att tillverka skenorna är ändå riktigt roligt.

Mina små knep vid tillverkning:
# Ojämnheter på modellen från t ex luftbubblor tar jag bort med ett gammalt tandstensinstrument.
# Liten avbitartång är perfekt att klippa i gips med.
# Quick-stick är perfekt att korrigera med när man lackar.

# När vinylplattan är tryckt på plats ritar jag med en bläckpenna där jag ska klippa.
# Andas är bra, även när det är hemskt pilligt och man måste koncentrera sig jättemycket. :)

2 Comments

 • Reply
  fluortant
  23 maj, 2014 at 14:36

  hej har en fråga. på hur man gör gipsmodeller och tillverkar skenorna. jag har själv aldrig gjort det. min klinik har alltid skicka avtrycken till ett labb. har du nåt tips om vart man kan hitta ett formulär att följa?

  Tacksam Tandhygienist.

  • Reply
   Johanna
   23 maj, 2014 at 16:55

   Hej, vad roligt att du skriver! Jag har aldrig haft och inte hittat något bra formulär för det tyvärr. Fick testa på det i utbildningen och sedan har min chef lärt upp mig. Ska försöka komponera en kortfattad list här utifrån mitt huvud, hoppas att det kan vara till lite hjälp. :)

   1. Blanda gips så du kan vända skålen uppochned utan att det rinner.
   2. Håll skeden med alginatavtryck mot en ”vibrationsplatta” (vet ej vad den heter) och skaka ner gipset så att bubblor försvinner. Fyll skeden och släta ut.
   3. Låt stelna under ca en dag, inte längre.
   4. Knacka ut avtrycket. Försiktigt!
   5. Lacka de tänder på avtrycket som ska blekas med Ultra-Etch, härda med härdlampa. Obs, lämna 1mm nere vid gingiva så att blekmedel ej kommer ner dit.
   6. Sen använder jag en apparat med vacuumsug, en plastplatta värms upp och sedan trycker jag den över avtrycket.
   7. Dags att klippa ut formen, jag underlättar genom att måla med bläckpenna där jag ska klippa. Utefter tandköttskanten buckalt, och lingualt lämnar jag mer så att skenan ska suga fast bra.

   Vet inte hur hjälpsamt detta var, är det av intresse att jag gör en mer utförlig guide med bilder när jag själv gör en? Skulle säkert kunna fixa det. :)

Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.