PatientTandvård

Ta avtryck för bettskena

I flera månader har jag skjutit upp att ta avtryck för bettskena. Lägga sig i behandlingsstolen och få en tjock äcklig alg-massa intryckt i munnen i en stor metallform är INTE min älsklingssyssla. Vem gillar det egentligen, haha.

Dock har det varit alldeles för enkelt för mig att skjuta upp, då tandläkaren jag jobbar med också är den som tar hand om mina tänder, och vi gör sådant när det finns en lucka i tidboken. Jättelätt att se till att de luckorna försvinner hokuspokus! 😉

Annons

Så här såg det ut idag när vi tog avtryck med alginat på mig:

Avtryck bettskena

Bra distraktion att ta selfies under behandlingen. Var lite orolig att jag skulle spy ner mobilen när alginatmassan tryckte på kräkreflexen… Så vidrigt!

Vem får ta avtryck på patient för bettskena?

Både tandläkare, tandhygienist och tandsköterska får ta avtryck. Ofta lämpligt att tandsköterskan gör det och frigör tid för annat åt tandläkaren. Personligen tycker jag att det är en rolig, och ibland utmanande uppgift. Nu används också intraoral scanning, ett digitalt sätt som gör att vi slipper kladdiga avtryck. Även detta är något som tandsköterskan kan utföra.

Tips om man har känsliga kräkreflexer

Vi är många som har känsliga kräkreflexer, och oavsett kan det få den tuffaste tuffingen att hulka när en stor sked med geggamoja trycks in i käften. Här kommer lite tricks som jag antingen tyckt funkat bra när jag själv varit patient, eller som varit till hjälp när jag tagit avtryck på en patient.

 • Ta ett djupt andetag precis innan avtrycksskeden kommer in i munnen, stäng till halsen med tungan ner mot svalget. Antingen andas du ut genom näsan och fortsätter djupandas med näsan, eller så andas du ut lite kraftigare med munnen, som om du skulle få bort smulor från svalget. Det sistnämnda kan hjälpa om avtrycksmassa är på glid ner i halsen. 
 • Vifta på fötterna. Att fokusera på en helt annan kroppsdel kan avleda.
 • Knåda en stressboll.
 • Djupandas långt ner i magen, försök visualisera en plats där du är som gladast/mest avslappnad.
 • När avtrycket är på plats i munnen fäller behandlaren upp stolen så att man slipper ligga och få saliv och avtrycksmassa som rinner bakåt. Även om inte avtrycksmassan faktiskt gör det så kan känslan räcka för att kväljningarna ska komma. 

Som behandlare tänker jag på att…

 • Ge patienten en servett + rondskål att ha i knät. Inte kul att dregla ner sitt eget skrev. 
 • Fråga om patienten har gjort avtryck innan och hur det gick.
 • Berätta exakt hur det går till och hur lång tid det kommer ta. 

Avtryckstips till tandvårdspersonal

Röra alginat

Vi fick ett lektionstillfälle med detta under studietiden, då vi övade på att ta avtryck på varandra. Föreställ er en stressad lärare och nervösa elever som skulle trycka en rejäl klump med geggamoja i munnen på varandra… Tips till er studenter som har detta framför er; ha en hink i närheten! 😉

Jag har förstått att det finns många olika sätt att röra alginat på. Vilket sätt som är rätt är egentligen ointressant. Blir avtrycket bra var det rätt sätt! Till och med våra två lärare på tandsköterskeutbildningen var oense om tekniken, och när jag kom ut på min arbetsplats lärde jag om igen.

Jag tar tempererat vatten från uniten (behandlingsstolen) och sedan häller jag i det med pulvret och tar i för kung och fosterland när jag pressar gegget mot skålkanten och krossar livet ur alla luftbubblor. Sedan samlar jag upp allt på spateln och tänker på glass (för då blir jag noga med att få med allt).

Håll alginat på plats med kirurgtejp

Torbjörn Åkesson (tandtekniker) skrev i en kommentar hur man kan använda vanlig vit kirurgtejp längst bak på avtrycksformen för att hålla avtrycksmassan på plats. På så vis slipper patienten äckelkänslan när avtrycksmassan glider ner i svalget. Det borde också hjälpa till att få avtrycket skarpare vid molarerna längst bak i munnen. Här är en bild som Torbjörn skickade mig:

Alginat i avtrycksskena, alginatavtryck. Foto Torbjörn Åkesson, tandtekniker.
Alginatavtryck med kirurgtejp mot svalget för att hålla avtrycksmassan på plats. Foto Torbjörn Åkesson, tandtekniker.

På Torbjörns hemsida finns en bra check-lista för avtryckstagning:

Fler tips? Dela gärna med dig i en kommentar!

Avtryck bettskena

”Det här får vi ta om.”

Ni ser paniken i blicken? Bet av tandläkaren fingret sekunden efteråt.

När tandläkaren tar ut avtrycket för överkäken studerar han det och säger ”Det här får vi tyvärr ta om”, varpå jag upprört utbrister ”Skojar du med mig? Jag kommer slå dig!”. Jättekul skämt var det, verkligen haha. 🙂

Mina bettskenor

Min nuvarande bettskena är rosa med glitter (jag lovar att allt blir roligare med glitter) och 5 mm. Tror dock den är lite lägre än så då vi fick slipa in den rejält. Nu ska jag ha en på 7 mm som antagligen kommer kännas som Mount Everest i käften. 🙁 Jag ringde labb och frågade om fina färger, har beställt regnbågsskena med glitter! Känns lite bättre då, hihi.

Så här ser min nuvarande bettskena ut:

Bettskena rosa med glitter

Ni kan läsa mer om den här: Min första bettskena

Uppdatering 2021: Intraoral scanning

Utvecklingen har gått framåt och idag används intraoral scanning på många kliniker. Det innebär att vi slipper göra avtryck med kletig geggamoja och obehagliga avtrycksskedar i munnen. Istället scannas tänderna av med en kamera som förs runt i munnen. Avtrycket blir digitalt.

Här är en video från YouTube där Bianca Oprea visar hur det går till att använda en intraoral scanner.

Andra inlägg om bettskena

6 kommentarer

 1. Hej! Jag har fått en ny bettskena som jag har använt i runt tre veckor nu som jag tycker är väldigt stor. Den är 1,1 cm på framtanden varav själva lagret under tanden är 7mm. Jag har använt bettskenor tidigare men jag har aldrig upplevt att de har varit stora eller jobbiga, men nu har jag börjat sova med öppen mun pga bettskenans storlek (kan väl leda till torr mun?). Egentligen pressar jag ju tänderna inte så jättemycket, men ibland så pressar jag mer (pga stress bl.a.), så jag förstår inte varför jag har fått en sådan stor bettskena. Jag har börjat pressa mer eftersom den är så stor känns det som. Jag har även upplevt att mitt bett känns annorlunda på morgonen, och att det känns bättre några timmar efter jag har vaknat, är det normalt? Jag har läst om att ens bett kan kännas annorlunda pga bettskenan den första veckan eller två, men nu har det ju gått 3 veckor, om inte mer. Kan den vara för tight? Jag ska besöka min tandläkare om 2 veckor för att kolla på skenan och ev justera, men vad tycker du? Hur lång tid tar det tills bettet inte känns konstigt av skenan, och kan det vara så att skenan är för stor om man börjar sova med munnen öppen under natten? Tack! 🙂

  1. Hej! Det är tyvärr omöjligt att ge svar så här på Internet. Det här med bettskenor och problem med tandpressning är så individuellt, och så ser vi ju alla olika ut i munnen såklart. 🙂 Det låter dock inte så skönt att du behöver sova med öppen mun, det hade jag själv inte gillat. Mitt enda råd jag kan ge är att ställa de frågor du ställt här till din tandläkare. I min värld så ska bettskenan bli lite av ens bästa kompis, något som du sen inte vill sova utan för att den tar bort besvären! Klart det alltid kan ta tid att vänja sig, men jag tycker väl att man borde vant sig efter ett par veckor om man har den varje natt. Den ska såklart inte skapa nya problem för dig, då är det galet.
   Ibland kanske behandlaren kan rekommendera en viss höjd på bettskena utifrån dennes bedömningar av bettet, men jag tänker att när man jobbar med människokroppen så blir det ändå inte alltid rätt med teori vs verkligheten för patienten i vardagen. Det kan helt klart vara trixigt och ibland får man backa och göra om, pröva sig fram tillsammans som behandlare och patient. Se till att vara tydlig med hur du upplever det och diskutera med din tandläkare! Lycka till nu. 🙂

 2. Jag var idag o gjorde skena för sömnapné, det brukar vara sån gegga som du skrivit om.
  Idag ny teknik…. de scannade mina tänder, uppe o nere. Snabbt, enkelt, bekvämt för mej och även för specialisttandläkaren.
  (Det gjordes med ett instrument som var som typ en penna, tandläkaren drog den på mina tänder runt 2-3 ggr, sen kom de på ett foto på dataskärmen. Inget äckligt, obehagligt, kladdigt, kväljande!👍)

  1. Ja, intraoral scanning är verkligen utveckling åt rätt håll! Inser att mitt inlägg om avtryck är rätt utdaterat, skrev det 2016. 😀 Nu blev jag påmind om att lägga till en uppdatering om scanning. Visst är det skönt att slippa gegga i munnen! Nackdelen med ny teknik är att den oftast är hiskeligt dyr i inköp. Inte konstigt att tandvård är dyrt när allt vi har på klinikerna kostar multum. Men man får ta det onda med det goda, som när man drar ut en ond tand. ^_^

 3. Det var ganska skönt att läsa det här, nu när jag blivit antagen –

  – och vet att jag kommer behöva sätta tandställning. För andra gången.

  Första gången jag satte ställning var det för att dra ned en hörntand. Sedan fick jag en metallfjäder på baksidan i överkäken som skulle sitta där – som sedan lossnade efter ett något våldsamt möte med en diskmaskin. Då var det ingen som sagt åt mig att man kunde gå och få det fixat, så jag lät det vara (i flera år), och nu har jag en framtand som måste åtgärdas. Ett tag tänkte jag att jag inte ens borde söka, med en framtand som ser ut så. Jag är glad att jag ändrade mig och vågade söka, men jag måste säga att jag känner mig lite nervös över hur andra ska uppfatta mig. Och kanske lite rädd för att folk ska tro att jag är lite dum.

  1. Elinor, jag svarar flera år försent! Brukar svara på alla kommentarer, vet inte varför jag aldrig sett din. :/ Men om andra som känner som du läser här vill jag bara säga att man ska absolut inte låta sin nuvarande tandstatus hindra en från att söka till det yrke man önskar. När jag började plugga till tandsköterska drack jag för mycket cola, smååt godis i mängder och fattade helt enkelt inte mycket om tandvård. ^_^ Jag lagade hål hos min tandläkare på första praktiken.
   Om någon, mot all förmodan, skulle tro att en annan människa är dum p g a något i utseendet så säger det mer om den personen än om dig. Kom ihåg det. Det är ditt liv och dina val, vad andra pysslar med i sitt huvud är inte viktigt. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!