LäsarfrågorMin arbetsvardag

Gravid och jobba med smitta & röntgen

Läsarfråga! Åh, det är så roligt när ni ber mig skriva om något särskilt. Ska verkligen försöka hinna med att svara på fler önskemål!

”Hej Johanna!
Kan inte du framöver skriva ett inlägg om hur det är att vara gravid och jobba med smitta & röntgen inom tandvården. Jag förstår ju att det funkar bra, men jag är ändå vettskrämd inför att snart vara färdig tandsköterska och *förhoppningsvis* skaffa barn. ?”

Annons

Jag förstår så väl dessa funderingar och alla olika orosmoln i huvudet, att bära ett barn inom sig är ett så sjukt stort ansvar. Ett litet liv som ska skapas och som är fullkomligt beroende av kvinnan som omsluter det. Kan man ens ha ett större ansvar än så? Förlåt, känn ingen press! 😀

Jag nojade över tusen saker när jag var gravid. Fick för mig knäppa saker, grät t ex när jag trodde att jag hade navelbråck som måste akutopereras (ge fan i att läsa på forum i stil med familjeliv, alldeles för många uppmärksamhetstörstande galningar som häver ur sig vad som helst utan en tanke). Där jag oroade mig minst var faktiskt på jobbet. Det är ingenting jag säger för att vara snäll (jag är inte så snäll). Jo, jag oroade mig för att få bestående men från foglossningen (bäckenbottensmärtor) för att jag fortsatte gå och stå och köra på in i det sista. Kan inte uttala mig om det har ett samband, men nu snart ett år efter förlossning har jag fortfarande problem med det.

När det kommer till de ”farliga” moment du frågar om så kände jag mig trygg. Tänkte inte så mycket på det, och det tror jag beror på att vi har tydliga rutiner som vi aldrig avviker ifrån när det gäller hygien, smittskydd och övrig säkerhet för oss som arbetar på kliniken. När det gäller röntgen så befinner jag mig aldrig i rummet när en bild tas, utan står utanför rummet med skyddsvägg emellan och trycker av bilden. Jag känner också en trygghet av vetskapen att min chef och tandläkare aldrig skulle be mig om det. Har man en annan situation måste man kunna säga ifrån, och att det är ok!

Gravid tandsköterska

Smitta är ett större område och vi kan rent potentiellt ha det runt oss varje dag på jobbet. Just därför är det så galet viktigt att känna sig trygg med de rutiner man har på kliniken och att de alltid följs och är tillräckliga. Jag kan inte minnas att jag var rädd för det någon gång under graviditeten, jag utförde arbetssysslorna som vanligt med samma rutiner. Du ska ha sådana rutiner att du känner dig trygg, även som gravid på jobbet. Är du orolig över något moment eller osäker på om du är skyddad nog så hoppas jag du har en bra chef att prata om det med. Ibland behöver oro bara ventileras för att bli hanterbar. Eller så kanske ni tack vare din graviditet får upp ögonen för förbättringar.

Blir du gravid så är det ofta en bra sak att tala om det för sina kollegor, då har de förståelse för att du tar det lite lugnare och försiktigare. Jag led av yrsel och svimmade på jobbet en gång. Väldigt tur jag hann ut ur behandlingsrummet. Sådant bör man vara medveten om så att man inte trillar ihop med ett vasst instrument i handen. Försök känna av hur just din kropp funkar (eller inte funkar hehe) under graviditeten och anpassa dig. Min chef visste från första början och var helt toppen med att få dagarna att bli så bra som möjligt. Behövde jag gå ifrån gjorde jag det t ex. Visst var det lite kämpigt, men jag var absolut alltid trygg! Kanske tog jag dubbla handskar någon gång när jag plockade smutsig disk, men det var nog mest psykologiskt för mig själv. 🙂

Du ska se att det kommer ge sig när det väl är dags. Då ber du även tandläkaren att läsa min krönika ”Så arbetar du med gravid tandsköterska”. 😉
Hoppas mitt svar gav dig lite sinnesro, undrar du något mer är det bara att fråga! <3

Läs också:
Graviditeten och jobbet
Den vilda bebin på jobbet
Bulle i ugnen

7 kommentarer

 1. Hej Johanna! Är på min LIA2 och undrar om det finns något man ska undvika som gravid? Tog bort amalgam igår och det kändes inte så kul då jag sen nojjat hela natten över att jag fått i mig dammsmulor från algamet som inte sögs upp av sugen.

  1. Hej Sarah! Jag har varit gravid 2 gånger som tandsköterska, och det enda jag egentligen var noga med var röntgen. Att verkligen aldrig vara i rummet, stå bakom väggen när jag tryckte av osv. Utöver det vanliga basala hygienrutiner. Du ska inte behöva känna dig orolig. <3 En sak att tänka på dock är att skippa extra fluorskölj under grav + amning. Det finns inte tillräkligt med forskning för att säga om det är en risk eller ej. Men jag har lärt mig att rekommendera att skippa det för säkerhets skull. 🙂 Ha alltid munskyddet även över näsan, så minskar du det värsta dammet. Kram!

 2. Jag gillar verkligen att tjuvkika in i din kliniska vardag.
  Jag har faktiskt också en fråga som du kanske redan skrivit en massa om. Men hur är det egentligen med barn och flour? Jag har förstått att barn ska ha flour i tandkräm från första börja, bara inte för mycket. Men vad är grejen med dyra, fancy barntandkrämer utan flour? Vad är logiken bakom det?

  1. Oj ja! Den här diskussionen, jag känner verkligen att jag borde skriva om det men det har känts som ett stort och lite tungt inlägg då jag vill få det rätt, bra och inte baserat på mina upprörda känslor. 😉 Kort sagt: barn ska ha fluor i tandkrämen! Lyssna på Folktandvården, de kan detta och har lång lång erfarenhet. Idag finns en uppsjö av produkter för både barn och vuxna som lovar i sin riktning och skräms i andras. Köp en barntandkräm som funnits på marknaden länge, en välbeprövad sådan. Visst kan man säga att fluor är ett ”gift”, men hur mycket finns det inte som vi använder som faktiskt är gift när det brukas för mycket eller fel? Ska vi syna saker så är det mängder av produkter som måste bort. Ser man långt tillbaka så finns tydliga studier på hur barns tänder blev friskare i landet med fluortantens intågande. Idag ser man hur barnens tandstatus försämrats och fluortanten är ett minne blott på många håll. Fluor stärker emaljen och små barns tänder har väldigt tunn emalj som lätt bryts sönder av karies. Därför fluor från början i rätt mängd. Som barnets lillfingernagel brukar man säga är lagom. 🙂
   Jag har faktiskt nästan inte skrivit något om detta! Jättekonstigt! Kanske för att jag aldrig jobbat med barntandvård. Men nu när jag fått barn känns sådana frågor mer aktuellt. Tack för att du frågade! Ska definitivt spåna på ett inlägg. 😀

   Jag älskar naturligt, ekologiskt och giftfritt. MEN… det är jävligt poppis idag allt detta. Och det som är poppis finns det pengar att tjäna på. Hur vackert det än låter med små företag som vill rädda jorden. Pengar drar.

   1. Min man som är apotekare i grunden har också börjat spåna på ett sådant inlägg en gång, men la det också på hyllan för att han tyckte att han kom in från fel håll liksom. Jätteintressant om du skriver!

 3. Tack för ditt svar 😀
  Det var som jag anade, har man bra rutiner så behöver inget ändras.
  Men jag har en följdfråga: när man arbetar med gamla amalgamfyllningar i patientens mun,det kan inte bli en risk? Likaså bakgrundsstrålning (sekundär strålning?) från röntgen. Jag anar att svaret är nej, men hur kan man vara säker…

  Jag ser så mycket fram emot att komma ut på nästa praktikperiod efter sommaren 🙂 skulle nästan kunna hoppa över sommarlovet;-)

  Återigen, TACK Johanna 🙂
  Din blogg är till stor hjälp.

  1. För att vara krass; det finns alltid risker. Men jag vill nog säga att i en trygg arbetsmiljö råkar du på större risker utanför jobbet. Är du orolig över stänk från amalgam så använd dubbla munskydd. Vad jag vet är just vi inom tandvård extremt sällan drabbade av smitta/skada. När man arbetar i en miljö som man vet kan vara smittsam och bära med ohälsosamma ämnen så är principen att man arbetar därefter. Du ska inte behöva oroa dig. Men ta upp detta med din lärare vet jag, om inte annat så kan ni få en nyttig diskussion.
   Vi har service på vår röntgenutrustning 1ggn/år, och nu var teknikerna nyligen hos oss. Jag passade på att fråga hur risken för läckage av strålning ser ut. De sa att den är så minimal att de bara varit med om det en gång under väldans många år. Men även med röntgen finns tydliga rutiner, som att man alltid vänder röret nedåt då det inte används, samt helst stänger av apparaten mellan patienter. Nu talar jag bara ur eget huvud, men jag tror du får mer strålning från en lång flygresa än från ditt arbete. 🙂 Om du vill läsa mer om röntgenstrålning så gå in på Strålsäkerhetsmyndigheten: https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/start/Om-stralning/Joniserande-stralning/Rontgen/

   Jättekul att kunna vara till hjälp och att min blogg är till nytta! Blir SÅ glad! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!