PatientTandvård

Kropp & Själ i P1 om tandvård

Kropp & Själ i P1 är verkligen ett av mina favoritradioprogram. De har tagit upp allt från vad som händer när man dör, till skitsnack, till att gripa in och igår om tandvård. Min långa resväg till jobbet är faktiskt enda chansen och helt perfekt för radiolyssnande. I morse blev det då såklart avsnittet om tandvård.

Vi fick en tillbakablick i historien med berättelser om rostiga spik som skulle överföra tandvärken till träd som de spikades in i, charlataner som gjorde tandutdragning till en uppvisning på torg ackompanjerat med orkester där trumpeterna ljöd starkare ju mer patienten skrek. Smed, klockare och även folkskolelärare kunde sköta ”tandvården” (som mest bestod av att dra ut tänder). Sedan blev det frågestund med expertpanel på palts bestående av Kristina Edman, tandhygienist och forskare vid Uppsala Universitet, Birgitta Söder, professor i förebyggande munhälsa på Karolinska Institutet och  Björn Klinge, professor i odontologi.

Annons

Tråkigt att höra hur många är upphakade på pengar och tror att mycket handlar om att vi ska tjäna så mycket pengar som möjligt på patienten. Det är ledsamt med denna misstro, och jag vill ge en hård spark med stålhätteförsedd känga i skrevet på media som älskar att hänga ut tandläkare som giriga jävlar utan samvete. I den verklige världen, där jag mot min vilja oftast befinner mig, är det ytterst enstaka ruttna själar som drar ner oss andra. Men så är det ju förmodligen i vartenda yrke! Låt gärna den tanken gro.

allt om tänder

Så denna dag. Ibland är jag väldigt inne i min egen lilla värld när jag går runt och donar på jobbet… Idag gick jag in för att hämta något i det andra behandlingsrummet medan jag småskrockade för mig själv, ungefär ”he he he he”. Lyfter blicken och ser en patient och en tandläkare som tittar på mig fulla av fniss! Det blir alltid god stämning när man skrattar åt sakerna inne i sitt eget huvud. Gött att få vara sig själv! 😀

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!