Patient Tandvård

Kropp & Själ i P1 om tandvård

Kropp & Själ i P1 är verkligen ett av mina favoritradioprogram. De har tagit upp allt från vad som händer när man dör, till skitsnack, till att gripa in och igår om tandvård. Min långa resväg till jobbet är faktiskt enda chansen och helt perfekt för radiolyssnande. I morse blev det då såklart avsnittet om tandvård.

Vi fick en tillbakablick i historien med berättelser om rostiga spik som skulle överföra tandvärken till träd som de spikades in i, charlataner som gjorde tandutdragning till en uppvisning på torg ackompanjerat med orkester där trumpeterna ljöd starkare ju mer patienten skrek. Smed, klockare och även folkskolelärare kunde sköta ”tandvården” (som mest bestod av att dra ut tänder). Sedan blev det frågestund med expertpanel på palts bestående av Kristina Edman, tandhygienist och forskare vid Uppsala Universitet, Birgitta Söder, professor i förebyggande munhälsa på Karolinska Institutet och  Björn Klinge, professor i odontologi.

Tråkigt att höra hur många är upphakade på pengar och tror att mycket handlar om att vi ska tjäna så mycket pengar som möjligt på patienten. Det är ledsamt med denna misstro, och jag vill ge en hård spark med stålhätteförsedd känga i skrevet på media som älskar att hänga ut tandläkare som giriga jävlar utan samvete. I den verklige världen, där jag mot min vilja oftast befinner mig, är det ytterst enstaka ruttna själar som drar ner oss andra. Men så är det ju förmodligen i vartenda yrke! Låt gärna den tanken gro.

allt om tänder

Så denna dag. Ibland är jag väldigt inne i min egen lilla värld när jag går runt och donar på jobbet… Idag gick jag in för att hämta något i det andra behandlingsrummet medan jag småskrockade för mig själv, ungefär ”he he he he”. Lyfter blicken och ser en patient och en tandläkare som tittar på mig fulla av fniss! Det blir alltid god stämning när man skrattar åt sakerna inne i sitt eget huvud. Gött att få vara sig själv! :D

2 Comments

 • Reply
  Mia (bakingbabies.se)
  26 juni, 2016 at 13:18

  Jag lyssnade och tyckte att det var superintressant!

  • Reply
   Johanna
   27 juni, 2016 at 14:00

   Älskar Kropp & Själ! bara synd det inte är längre program ibland, detta avsnitt hade behövt vara det. :D

Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.