MedicinRecensioner

Recension – Praktisk farmakologi

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus. –

Vad sägs om kurslitteratur i jul! Här kommer min recension av boken ”Praktisk farmakologi – handbok för tandsköterskor” av Johan Blomgren.

Annons

Farmakologi = Läran om läkemedel

Boken Praktisk farmakologi - handbok för tandsköterskor av Johan Blomgren, utgiven av Gothia Fortbildning 2020.

Boken är helt ny och kom alltså ut med första upplagan i år, genom Gothia Fortbildning som även gett ut boken Handbok för Tandsköterskor. Finns det ett behov av en bok om farmakologi för tandsköterskor? När jag gick tandsköterskeutbildning 2010 var farmakologi en del i kursen ”Anatomi, anestesi och farmakologi” på 20 YH-poäng. Mig veterligen hade vi ingen specifik kursbok för just lära om läkemedel. Det jag minns från utbildningen inom farmakologi är de olika anestesiläkemedlen (bedövning) och sedering, främst för barn. Tror läkemedelshantering till viss del gicks igenom. Känns aningen luddigt i minnet, gamla kurskamrater får gärna rätta mig här.

Med tanke på mitt minnes luddighet, och utbildningens eventuella svarta hål vad gäller läran om läkemedel, kan jag säga att jag haft stor behållning av att läsa boken ”Praktisk farmakologi” nu.

Som i övrig kurslitteratur från Gothia, som jag har läst, så är språket okomplicerat och lättillgängligt. Kapitlen väl indelade och det känns lätt att hitta det jag söker. Hade dock önskat lite luftigare sidor med fler styckeindelningar där textblocken är långa för behagligare läsning. Men vem har någonsin påstått att det ska vara behagligt att plugga? Hårt skare va om man ska bli något bra!

Boken innehåller många olika delar och jag tycker att den täcker upp ämnet mycket bra. Jag tar upp några få som jag uppskattade lite extra.

Läkemedel och miljö

Jag blev positivt överraskad av ett helt kapitel ägnat åt ”Läkemedel och miljö”. Otaliga gånger genom åren som tandsköterska har jag reflekterat över tandvårdens miljöpåverkan, både vad gäller den stora mängd sopor vi lämnar efter oss, och de läkemedel och preparat vi hanterar och som givetvis inte bara försvinner. När jag var barn gick sommarlovsprogrammet ”Tippen” och där lärde vi oss jingeln ”Ingenting försvinner, allt finns kvar!” som stämmer mycket bra. Det bör vi ha med oss och fundera mer på.

Ett viktigt citat ur boken som jag vill dela med mig av:

”Reningsverk är inte konstruerade för att ta hand om läkemedel. … ofta finns stora mängder av läkemedelsrester kvar i renat avloppsvatten.”

Praktisk farmakologi – Handbok för tandsköterskor av Johan Blomgren.

Graviditet och amning

Tycker också om att boken innehåller ett kapitel specifikt om graviditet och amning. Just detta har jag genom åren fått frågor om av patienter, och känt att jag haft dålig kunskap om. Som vanligt är forskningen ofta för tunn vad gäller läkemedel och graviditet/amning. I boken kan du också läsa att för vissa läkemedel skiljer sig de skrivna restriktionerna åt beroende på vilket läkemedelsföretag som producerat produkten, vilket såklart inte känns bra. Däremot bra att detta tas upp i litteraturen och på så vis kan elda på debatt mot förändring och utveckling.

Varför farmakologi för tandsköterskor?

Som tandsköterska sköter vi en stor del av patientkontakten. Från telefonsamtalet till väntrummet och till behandlingsrummet. Vi får ofta många frågor och är vanligtvis den första kontakten som ska inge trygghet och kompetens. Givetvis kan vi inte svara på allt, men vi kan ha en övergripande kunskap som patienten i första steget kan luta sig mot. Många gånger har jag märkt att min kunskap är god nog åt patienten, t ex när de ringer in och är oroliga, eller har en fråga kring något de inte förstår. Nu mer jobbar jag främst i reception och får frågor om antibiotikaprofylax, sedering och medicinlistor. Då känns det tryggt att ha koll, samt att inte behöva lämna över frågan till tandläkaren som har fullt upp med dagens behandlingar.

Anamnes

Kanske är det du som tandsköterska som tar anamnes när patienten kommer och får en medicinlista i handen. Vilka mediciner behöver vi vara vaksamma på, och vilka frågor ska vi ställa om patienten inte uppger sin medicinering? Boken gav mig flera bra tankar och input här.

Sammanfattning

Efter 9 år i yrket hade jag stor behållning av boken ”Praktisk Farmakologi – Handbok för tandsköterskor”. Vissa kapitel blev en uppfräschning av gamla kunskaper, andra gav faktiskt helt ny kunskap. Det kom också upp sådant som jag tagit med till kliniken och diskuterat hur vi gör där. Att få nya tankar i huvudet och ta med dem till jobbet, för att vrida och vända på vår verklighet, är jätteviktigt tycker jag. Det är så vi utvecklas och upptäcker vad som är bra, eller vad som behöver förändras. Eller bara få förståelse för varför vi gör på ett visst sätt.

Ibland jobbar vi bara på för att vi alltid har gjort på ett visst sätt, men för mig är det viktigt att få stanna upp och ”fatta”. För vi är inte bara en arbetsresurs som ska få jobbet gjort, vi är en viktig del av en trygg och säker vård. Därför måste vi förstå våra dagliga rutiner; varför vi gör som vi gör. Uppskatta alltid frågor från dina kollegor, det är så vi utvecklas och ser till att alla är med på spåret framåt!

De viktiga frågorna, som vi måste få ställa.

Vet många som berättat att de inte vågar fråga på jobbet, för de är rädda att visa sin okunskap och framstå som dumma. Inga frågor är dumma, men människor kan tyvärr vara det som ser ner på en för något de anser att man borde veta. Borde hit och borde dit…

Var inte dum – var den som ger svar eller visar var svaren finns. Eller var tyst och läs en bok om du inte kan med att erkänna att heller inte du vet svaret. Tillsammans är vi ju framtiden. : )

Rekommenderar absolut boken ”Praktisk farmakologi – handbok för tandsköterskor”. En bra kunskapsdel att trycka in i ryggraden och luta sig mot. Vi har alla olika förutsättningar och kunskapsbanker med oss genom yrket, personligen fick jag mycket till mig från boken och även som receptionist i tandvården är det väldigt bra kunskap att ha för att kunna besvara frågor från patienter.
Vet inte om boken nu ingår som kurslitteratur i tandsköterskeutbildningen, men jag skulle ändå tipsa er som studerar att läsa den.

Boken Odontologisk Ordbok av Ted Lundgren, Stig Edward. Utgiven av Gothia Fortbildning i ny upplaga 2020.

Läs min senaste krönika på Dental24 här: Jag var den sämsta kollegan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!