RecensionerTandvård

Oral-B Pro-Expert Sensitive – inte för känsliga

2013 skrev jag en Recension av Oral-B Pro-Expert tandkräm som fick rejält med uppmärksamhet. Många konsumenter har hittat till tråden och kommenterat att de också upplevt stort obehag av tandkrämen. Kommentarerna fortsätter att trilla in, så sent som i förrgår kom en ny. Vid tillfället för blogginlägget blev jag även kontaktad av en talesperson (tandläkare) för Oral-B som var väldigt angelägen om att få talas vid med mig. Under ett telefonsamtal fick jag ställa för mig relevanta frågor och han svängde sig vant genom svaren. Det var fakta och forskning på hög nivå, men jag fick faktiskt inga svar på mina enkla frågor:

Varför lossnar slemhinnan i min mun? Varför bränner det på tungan? Varför får jag en hemsk eftersmak? Varför svider mitt tandkött?

Annons

Jag har haft en del kontakt med företag angående reklamation av produkter och tyvärr har jag aldrig känt att jag fått ett rakt och konkret svar. Det jag fick med mig från samtalet med Oral-B var tipset att skölja munnen med vatten efter tandborstning och ett gäng prover på tandkrämer som de väl hoppades att jag skulle testa och sedan släta över min hemska recension med en trevligare variant. Min alldeles för goda tanke var först att jag skulle testa dem.

Varför i hela fridens namn skulle jag lägga ner min tid på att testa tandkrämer jag inte trivs med, för att puffa för ett företag som inte ens kan stå till svars och ta mina upplevelser på allvar, GRATIS?! Jag har en tandkräm jag älskar, varför ska jag lägga undan den för att vara försökskanin på min fritid egentligen? Därav föll uppföljningen bort.

Under julledigheten tog vår vanliga tandkräm slut och jag hittade de bortglömda proverna. Där fanns en tub Oral-B Pro-Expert Sensitive. Man tager vad man haver och jag tänkte att Sensitive kanske skulle vara ok ändå. Tog rådet att skölja munnen efteråt. Efter två dagar och fyra borstningstillfällen lossnade stora sjok av slemhinnan på insidan i underkäken. Tungan kändes som om jag bränt mig på het dryck och eftersmaken var kemisk. Min man fick liknande symptom plus svidande tandkött som hänger i.

Kära Oral-B! Jag testar gärna era tandkrämer, men då kan ni betala mig för sveda och värk under tiden det pågår.

Jag önskar inte svartmåla någon. Det är inte min grej. Men när stora multiföretag som vanligt inte lyssnar på konsumenten blir jag förbannad. Kör över oss och ta våra pengar samtidigt som ni skiter i hälsoeffekterna av produkterna ni prånglar ut. Visst finns det många som gillar tandkrämen och den kanske inte är farlig, men varför får jag inga konkreta svar då? Under hösten kontaktade jag Pampers då deras blöjor stinker kemiskt avfall så till den grad att jag inte kände vad min bebis luktade (bajs eller bara bebis). Jag fick ett blaskigt standardsvar (men väldigt trevligt blask) och löfte om värdecheckar på shampoo som aldrig kom. Både Oral-B och Pampers ägs av Procter & Gamble.

Min tid är värdefull. Min mun är värdefull.
Konsumenter är de som företag lever på.
Slösa inte med oss.

Det hade varit skönt om en ansvarig på ett företag någon gång svarade ”Oj då, det låter ju inte bra. Så ska det inte vara! Hur kan vi hjälpas åt för att det ska bli bättre tror du?”. Bara ett litet förslag. Jag har själv jobbat med kundtjänst och tagit emot klagomål, ilska och besvikelse och jag var aldrig främmande inför att ge kunden rätt och erkänna vår brist när där faktiskt fanns en. Jag såg kritik som en chans att förbättra något. Låter det larvigt bra? Det var larvigt bra och kändes fånigt fint att få lov att jobba så.

Oral-B tandkräm i soptunna.

 

P.S. Ny krönika av mig på Dental24.se: Nytt år, nya saker att inte våga

11 kommentarer

 1. kan säja att jag blev så glad,när jag läste detta! Det lossnar skinn i munnen och jag blir kruttorr i munnen av denna vidriga tandkräm!

 2. Angående ditt svar om sensodyn. Besvären uppkom direkt efter tandborstningen och jag blev så oroad att jag fick en akuttid hos tandläkaren, som inte visste vad han skulle säga.Ja ett år med dessa ilningar var inte lätt. De avtog ju men som sagt, det tog ett år innan de var helt borta.Kanske var mina tänder extra känsliga eftersom jag alltid dessförinnan bara använt ”naturliga” tandkrämer från Hälsokost.

 3. Jag har oxå testat tandkrämen Oral-B Pro-expert. Jag insåg tyvärr inte att det var tandkrämen direkt, men hörde idag av kollega att hennes tandläkare varnat för viss tandkräm, m liknande symtom. Hon nämnde inget namn på tandkrämen m beskrev alla symtom jag haft. Slemhinnor som lossnat i stora sjok, brännande känsla på tunga o i mun och metallsmak i munnen. Skönt att läsa om det här att få det bekräftat m borde man inte gå ut o varna för denna tandkräm. Och informera apotek som säljer den? Blir upprörd över att sådant får säljas!!

  1. Hej Gullvi!
   Jag tycker som du, hudnära produkter som ger många sådana här besvär borde verkligen ses över. När jag hade skrivit inlägget (ett par år sedan nu) så kom jag i kontakt med en talesperson på Oral B, som även är tandläkare. Han hävdade bestämt att det inte finns något farligt i tandkrämen, och sa väl i princip att de tär handhavande fel… Han gav mig instruktionen att skölja munnen noga efteråt, något som går helt emot vad jag lärt mig då man vill ha kvar fluoret en stund i munnen efter tandborstning! Det är jättesvårt att gå emot stora företag som säljer multum. Jag fick inget gehör för mina upplevelser den gången, utan han genomförde ett säljartal kort och gott.

   Det som krävs för att få igenom förändringar är att många konsumenter hör av sig, både till företaget i fråga och till återförsäljarna. Så gör gärna det när du tycker något är galet. 🙂 Det är i slutändan konsumenterna som bestämmer vad som ska sälja bra på marknaden.

   1. Tack Johanna för att du tog dig tid m ett fint svar! Jag planerar kontakta företaget o jag kommer informera Apotek som säljer produkten. Javisst är det som enskild person svårt att påverka stora företag m vi får hoppas på att många kommer höra av sig.

    1. <3 Så sant att det kan kännas svårt, men man ska ALDRIG förringa sin egen kraft. Förr trodde jag det var omöjligt att påverka större makter, tills jag agerade i en aktion för att stoppa byggnation i ett skogsparti i staden. Jag kände mig ensam och liten där jag satt och formulerade ett brev till politikerna, vad skulle lilla jag åstadkomma? Men vi var många som var små, men tillsammans blev vi starka och tänk, vi stoppade byggnationen och skogen står kvar än idag... många år senare! DET bär jag för alltid med mig. Den där segern. Glöm aldrig den kraft vi besitter tillsammans. Det gäller bara att gå förbi den där tanken "Äh, vad kan lilla jag göra...". :) Allt startar med ens egna handlingar. Heja dig!

 4. Jag provade denna tandkräm idag, och fick efter några sekunder jätteont på tandköttet. Snart gjorde det ont överallt där jag borstat och jag fick spotta och skölja med vatten i panik! Fruktansvärd känsla!

   1. Jag använde också blå för några år sen och köpte den igen. Tandköttet blir ömt och får fläckar på tänderna. Använder extra mjuk borste och har inga problem med Andra sensodyne. Förut använde jag deras gel till eltandborsten men dom gjorde om den någonstans runt 2010-2012 och sedan var gelén full med slipmedel och kunde ej använda den. Den blå var perfekt förut men nu är den för slipande tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!