Läsa / Titta Tips

Historiens dödsfällor – tänder som dödar

Jag är för trött för att ens klä på mig ordentligt, min kollega fick påpeka att tröjan var ut och in i morse. Kaffe kaffe kaffe men ikväll måste jag hinna sova lite också. Jag orkar inte klä denna dag i ord, det får räcka med ett TV-tips. Historia är vansinnigt spännande tycker jag, även viktigt att ta del av så vi slipper hålla på och uppfinna hjulet gång på gång. SVT’s programserie ”Historiens Dödsfällor” rekommenderas och särskilt detta avsnitt som inledningsvis tar upp de dödliga tänderna. Hujedamig, mördartänder?! Absolut. Också väldigt intressant ur ett sockerperspektiv!

SVT Play – Historiens Dödsfällor, säsong 1, avsnitt 2.

Historiens Dödsfällor

5 Comments

 • Reply
  Sara
  30 maj, 2016 at 18:54

  Hej! Ska på en intervju nästa vecka. Är alltså tandsköterska. Vilka frågor brukar de ta upp?

  • Reply
   Johanna
   30 maj, 2016 at 19:17

   Hej, jag har tyvärr ingen aning. Hoppas någon annan kan ge några svar?! Skulle gissa att frågorna varierar ganska stort från arbetsplats till arbetsplats. Det är kan vara ganska så olika krav/arbetssätt/önskemål/personer man ska arbeta med beroende på klinik. Försök läsa in dig på kliniken, om de har en hemsida så bilda dig en uppfattning om vilka de är osv. Ofta är det stor vikt på personlig lämplighet, alltså att just du känns som om du skulle passa i teamet. Man jobbar ju väldigt nära varandra så det är viktigt. Då är det kanske inte rätt svar på frågor som är jätteviktigt utan att du visar vem du är. :)

   Massa lycka till!

   • Reply
    Sara
    31 maj, 2016 at 12:40

    Jag läste på någon hemsida att tandsköterskor får ibland lägga bedövning också. Menas det salvan som läggs på tandköttet eller sprutan? Jag klarar verkligen inte av och lägga spruta på någon får typ panik bara jag tänker på de.

    • Reply
     Johanna
     31 maj, 2016 at 17:42

     Ja, tandskötersk kan få lägga infiltrationsanestesi (= spruta), under tandläkarens delegering. Men så är det inte på alla kliniker och om du inte känner att du klarar det så kan du kanske få slippa. Men övning ger färdighet :-)

    • Reply
     Johanna
     1 juni, 2016 at 17:22

     Ja, nu mer ingår kursen Infiltrationsanestesi (spruta) i tandsköterskeutbildningen. Jag tyckte absolut inte om sprutor men kursen gick bra. Dock har jag ingen fobi, men en kurskamrat hade och fick minst sagt genomlida den praktiska övningen. Hon fixade det och är nu en superduktig tandsköterska som jobbar mycket delegerat. Som Johanna säger, det är olika från klinik till klinik hur man arbetar, jag lägger t ex aldrig bedövning utan tandläkaren vill sköta det själv.

     Övning ger färdighet, man vänjer sig vid det mesta! Låt det inte hindra dig i din framfart i livet. Ge dig fan på att greja det ändå. Jag lovar att du faktiskt fixar det och kommer vara sjukt stolt över dig själv sedan! :)

Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.