AllmäntStudera till tandsköterska

Vägen till yrkesvalet

I högstadiet drömde jag om att jobba med hästar och ville gå på naturbruksgymnasium och bo på internat. Fixade prao på Strömma Naturbruksgymnasium i åttan, bodde där i en vecka och skötte djur och upplevde det fysiska naturbrukslivet. Jag älskade det verkligen, att få vara utomhus så mycket och vistas bland djuren. Dock blev jag rejält avskräckt. Inte av djuren, men av eleverna. Vattenkrig och dunkadunka under nätterna när man skulle upp kl 05 var inte min grej. Eleverna misstyckte och försökte dyrka upp låset till mitt rum för att jag skulle delta. Det var hästdrömmen det.

Redan då fördjupade jag mig i skrivandet bland dikter och noveller. Det blev samhäll/mediaprogrammet på gymnasiet där jag stortrivdes bland datorer, kameror och textproduktion. Så kom examensdagen, frihetsdagen! Men jag tänkte inte så. Jag tänkte och nu då? Ovisshet, arbetslöshet och fullkomligt vilsen vad gällde val av yrke, vad var det att fira. År av sökande och känslor av hopplöshet följde.

Annons

Stundtals kände jag mig som ett vilset UFO och till slut hade jag snurrat runt mig själv så många varv att det fick räcka. Dags för strategi! Jag började fråga alla jag mötte om vad de pysslade med och hur det var. Tog chanser att testa på jobb, t ex kundsupport, förskolevikarie, café. Fick (håll i er nu) en fantastisk kontaktperson på Arbetsförmedlingen som lotsade mig vidare till en s.k. arbetsterapeut. Via olika test och samtal försökte vi tillsammans komma fram till vad jag ville och hur jag skulle nå dit. Nu blev det något helt annat ändå men hon hjälpte mig verkligen på vägen.

Letade efter utbildningar som inte var sådär dödslånga, kände åren flåsa mig i nacken. Har aldrig haft svårt för studier egentligen men är verkligen ingen som gillar att plugga. Bläddrade igenom kataloger för yrkesutbildningar i jakt på något något… tandsköterskeutbildning?

Julen 2009 var jag över hos en vän och åt middag med hennes familj. Då pappan är tandläkare nämnde jag att jag kikat på tandsköterskeutbildningen och undrade vad han tänkte om den saken. Han tänkte väldigt bra må jag säga! Efter det middagssamtalet, där han uttryckte att han trodde min personlighet skulle passa perfekt för yrket, sökte jag in till utbildningen. Mitt beslut baserades bl a på min vilja att jobba med människor, ge service, ha varierade uppgifter, slippa jobba helg och att veta att möjligheten till nya vägval senare fanns.

Min tandsköterskeklass är den första studiegrupp som jag verkligen trivts i. Var orolig till en början hur det skulle gå med en grupp av bara tjejer, min erfarenhet är att det inte bådar gott. Men himmel vilken skön blandning av människor, det kändes direkt att jag hamnat rätt.
Efter första praktiken var jag säker.

Det tog tid för mig att hitta rätt, men det var det värt. Ni där ute som känner pressen och tiden som flyr medan ni letar efter det där jädra yrket ni borde plugga till, jag vet hur stressande det är och man tror att tiden snart är ute för alla andra är ju mitt uppe i sina fantastiska studier eller redan klara och klättrar i sina förbannade karriärer. Skit i dem nu. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!