FeaturedHälsa

Shout out till alla fluortanter!

Idag är det fluortantens dag och jag vill göra en shout out till alla fluortanter i vårt land! Från er som kom till min skola när jag var barn, till er som idag hjälper oss att bidra med god munhälsa för barn i våra skolor. Ni är fantastiska och så viktiga!

Fluortanten för Sverige i tiden

”Fluortanterna” säger jag stolt, när jag menar all tandvårdspersonal som arbetar med att gå ut till skolor och tala med eleverna om tandvård samt fluorlacka deras tänder. Det är inte alltid en lätt uppgift att nå fram till barn och ungdomar när sötsaker och kvällens trötthet ofta står högre i kurs än munhygien. Jag minns själv tandläkarens ord som barn om godis och tandtråd. Det där förväxlade jag dagligen och gömde godis under madrassen medan tandtråden glömdes bort vareviga dag.

Annons

Jag hör från mina kollegor som jobbar med FRAMM i Folktandvården och besöker skolorna i närområdet. En hel dag av möten med elever som ska lära sig om tandvård och få tänderna fluorlackade. De måste vara välutbildade och kunniga, inte bara inom tandvård utan också i att förmedla ett viktigt budskap och kunna kommunicera med barn och ungdomar så att det når fran. Tillbaka på kliniken är det en hel del administration kopplat till uppdraget.

Ni gör ett fantastiskt jobb och jag hoppas mina barn får träffa grymma fluortanter i skolan! Det är en väl värd investering för framtiden. På plats i skolan kan tandvården nå de barn som vi har svårt att få till kliniken, något som jag tycker är otroligt viktigt för barnen. Alla barn har rätt till god munhälsa. <3

När jag sköljer med Dentan fluorskölj utan smak så tänker jag alltid på de små plastmuggarna med fluorskölj i skolan som barn, och då ler jag. 🙂

Här är ett klipp från dagens Nyhetsmorgon i TV4 med tandhygienist Carina Thuresson. Jag gillar att hon är tydlig och förklarar på ett bra, icke-kliniskt sätt.

Det är idag mycket diskussion kring fluorid. För att skapa lite nyans och tankeverksamhet rekommenderar jag tandläkare Karin Sjögrens krönika:

2016 skrev jag här i bloggen om mina egna tankar om fluorid och barn, då jag själv nyligen hade blivit mamma:

Barnen är det viktigaste vi har

Och ingen vill se barn fara illa. Därför förstår jag föräldrars oro i dagens galna informationssamhälle där man snart inte vet vad som är upp eller ner, lika mycket som jag förstår oss i tandvården och vår önskan att ge alla barn de bästa förutsättningarna för starka tänder hela livet.

TACK alla som bidrar till barns friska tänder. Det är sannerligen något att fira och uppmärksamma denna dag och alla andra dagar!

Folktandvården Fluorbaren
Fantastiska ”fluortanter” på Kulturkalaset i Göteborg för ett gäng år sedan! Foto: Johanna Ene.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!