Söka jobb

Tema söka jobb: Anställningsintervju

Tänkte ju ha lite tema denna vår och tömma ur hjärnan på ”söka-jobb-grejer”, då det var aktuellt för mig förra året. Många har frågor kring ämnet och jag besvarade precis en kommentar om detta. Vill gärna skriva så att alla kan ta del av det. 🙂

Här kommer mina tips och tankar inför att gå på anställningsintervju! Det är hur jag resonerar, tänker ni annat får ni gärna kommentera. Men nu börjar vi med något starkt och kraftfullt.

Annons

Handslaget
Det första ögonblicket då du har några sekunder på dig att visa vem du är. Ska du då servera en möjlig arbetsgivare en död fisk i handen? Kall och slapp lägger du den i motpartens utsträckta näve. Vad ska de göra med den, och dig?
Känner du dig träffad så börja öva på att skaka hand ordentligt. Se vederbörande i ögonen, le och sträck fram en stadig hand. Tryck personens hand med kraft (du ska givetvis inte skada den andra men du hör när det börjar krascha i skelettet, då är det lagom… eller för sent). Var inte rädd för att hålla kvar handslaget lite längre än du är bekväm med. Att ge ett fast handslag med ögonkontakt förmedlar självförtroende, trygghet och stabilitet. Det vill vi ha på jobbet! Gå nu och krossa några nävar.

Innan intervjun
Läs på om kliniken. Gå igenom deras hemsida, Facebook-profil och andra ställen där du kan bilda dig en uppfattning så du får en idé om varför du vill jobba där samt kunna ställa relevanta frågor. Visa att du är påläst. Ditt intresse för just deras klinik är viktig.
Intervjuträna! Be någon rollspela med dig. Googla ”anställningsintervju frågor” eller liknande. Fackförbunden brukar erbjuda coachning inför anställningsintervju till sina medlemmar. Just do it! Lämna inte ditt liv åt slumpen. 🙂

Det är också bra att ha koll på vad man själv vill fråga om, minst lika viktigt. Här har jag samlat frågor att ställa till arbetsgivaren. Fusklapp är självklart tillåtet.

På väg till intervjun
Hur ser du ut? Visa vem Du är, men även att du är redo för arbete. Korta naglar utan lack, skippa stark parfym. Ta på dig kläder som ger dig självförtroende och sätt på musik i lurarna som ger dig kraft. Se dig i spegeln och tala om för dig själv att du är helt jävla grym! Le mot dig själv och ge dig iväg.

Intervjun
Ta dem med storm! De VILL faktiskt träffa dig. Skaka hand med ögonkontakt, le och sträck på dig. Du är värd att anställa.
LYSSNA på vad de behöver, och berätta hur du kan hjälpa dem. Bjud in dem att fråga dig vad de vill, och var nyfiken tillbaka. Tänk att ni är på en första date och ska få kläm på om ni vill gå på en andra date. Båda parter ska vilja detta.
Tänk på ditt kroppsspråk, det säger ofta mer än dina ord. Finns mycket att läsa i ämnet, t ex här.
Be om en rundtur på kliniken, självklart ska du se din tilltänkta arbetsplats ordentligt. Hälsa på de du möter, skapa kontakt, då lägger de dig på minnet och får förhoppningsvis en positiv uppfattning om dig.

När intervjun är över, se till att få återkoppling bekräftad. Du behöver inte säga ja eller nej på studs, tala själv om att du ska fundera ordentligt på saken och att ni båda ska höras av. Lämna inte hela beslutet till dem!

Efter intervjun
Vill du jobba här? När du kommit fram till ditt svar så tveka inte att meddela detta till arbetsgivaren på ett trevligt sätt. Även om du inte får jobbet så visar du att du är engagerad och initiativtagande. Du vet aldrig när ni råkas igen och vilka andra kontakter arbetsgivaren pratar med om dig. Tänk brett. Tänk framåt.

Andra texter jag skrivit på Tema Söka Jobb:

Anställningsintervju – Frågor att ställa till arbetsgivaren

Årets jaktsäsong har börjat (Om att våga byta jobb.)

Sagt upp mig

Hur du rekryterar en engagerad tandsköterska

 

Svenska tandsköterskeförbundet vem som helst kan jobba som tandsköterska.
Vill du skriva ut denna och sätta upp på kliniken eller din utbildning, klicka här för PDF-version.

 

P.S. Skrev en sportkrönika på Dental24; Tandsköterska – en sport.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!